Napisano dne 16.05.2022

Kam pa kam?

Krema za sonce, brisače, in napihljiva blazina so najbrž že na seznamu nujnih stvari za letošnji dopust. Če pa z nami potuje tudi naš kuža, je tu še par stvari, ki jih moramo pred odhodom urediti. Pa ne zadnjo minuto! Pri potovanju čez mejo je seveda potreben potni list. Preverite, da imate opravljena in zabeležena vsa potrebna cepljenja. Če potujete izven meja EU se pa vsaj dva meseca v naprej pozanimajte ali potrebujete potrdilo o titru stekline. Seveda ne smemo pozabiti tudi na vse mrgoleče nadloge. Zaščita proti zunanjim zajedavcem, kot so klopi in bolhe, je nepogrešljiva. Če se potikamo po obalah Mediterana in Južne Evrope, tudi našega primorja, potrebujemo tudi zaščito proti srčni glisti. Redno razgliščanje je sedaj še toliko bolj pomembno. 

Sonce in voda

Zaščita pred soncem je pomembna za njih prav tako kot za nas – to še posebej velja za vse belodlake in redkeje poraščene ljubljenčke. Na soncu izpostavljene dele kože, tudi smrčke in ušesa, večkrat dnevno nanesemo zaščitno kremo. Občutljivo kožo lahko draži tudi slana voda. Po plavanju in vodnih športih jih dobro sperite s sladko vodo. 

Pasja vročina

Poletje je, vroče je. Preoblečemo se v kopalke, skočimo v vodo in si privoščimo hladno pijačo. Naši ljubljenčki pa se zanašajo na nas, da poskbimo za njih v teh neizprosnih dneh. So brez rok, da bi si postregli z ledom, za povrh pa nosijo krznen plašč.Svežo vodo naj imajo vedno na voljo. Poskrbite tudi za senco, ali pa kosmatince redno hladite z mokro brisačo. Nikakor jih ne puščajte zaprtih v avtu, tudi z odprtimi okni. Sprehodi in igra naj počakajo na nižje temperature dneva. Psi imajo občutljive tačke, zato pred hojo po asfaltu preverite, da le-ta ni prevroč.Vse to je seveda pomembno, da se izognemo toplotnemu udaru. Ta je lahko za njih hitro usoden, še posebej dovzetne pa so kratkogobčne pasme, mladiči, ter starejši. Če slučajno opazite znake toplotnega udara, kot so hitro in plitko dihanje, slinjenje, bruhanje, ali pa celo omotičnost in izguba zavesti, mu nemudoma pomagajte na hladno in pokličite najbližjega veterinarja. 

S.O.S.

Ko prispete na počitniško destinacijo, ali pa celo pred odhodom, se pozanimajte kje je najbližji veterinar. Naši kosmatinci se znajo spraviti v marsikatero zadrego. Lahko pojejo nekaj, česar nebi smeli, se napijejo slane vode in si povzročijo prebavne motnje, ali pa jih v visoki travi piči žuželka in povzroči alergično reakcijo. Nikakor ne škodi vedeti, kje lahko najdete pomoč, če bi jo potrebovali. 

Buon voyage!

Tags :

O nas

Komu zaupati, ko potrebujete nasvet ali ko gre kaj narobe, je pomembna odločitev. Vaše zaupanje nadvse cenimo, zato bomo za vsako žival skrbeli s strokovnostjo in sočutjem. Naša ekipa mladih in zagretih veterinarjev je podkovana z najnovejšimi smernicami zdravljenja, ki nadgrajujejo mnoga leta izkušenj in modrosti. Opravimo lahko širok spekter diagnostičnih preiskav ter svetujemo najprimernejšo terapijo, ki bo ustrezala vam in vašemu ljubljenčku.

Zadnje objave